ELEKTRIKLIDE ÇIN-AVRUPA IşBIRLIğI

Elektriklide Çin-Avrupa işbirliği

Bir süredir Avrupada üretim yeri bakan Çinli otomobil üreticilerinden Chery, bir işbirliği anlaşmasına imza atmak üzere olduğunu duyurdu.

Wuhu merkezli otomobil üreticisinin yönetim kurulu başkanı Yin Tongyue, Cherynin premium bir Avrupalı üretici ile platform işbirliği konusunda bir anlaşma imzalayacağını söyledi.

Yin, markanın elektrikli SUVu Exlantix ETnin tanıtımında yaptığı açıklamada, "İki premium Avrupa markası platformumuzu kullanmak istiyor ve bizden daha premium olan bu markalardan biri ile anlaşma imzalayacağız" dedi.

Chery Automobile Yönetim Kurulu Başkanı Yin Tongyue, söz konusu anlaşmanın önümüzdeki hafta Avrupaya yapacağı ziyarette imzalanacağını da bildirdi.

Anlaşma kapsamında üretilecek otomobiller, Cherynin E0X isimli elektrikli araç platformu üzerinde geliştirilecek.

DİĞER MARKALAR İLE DE GÖRÜŞÜYOR

Yinin verdiği bilgiye göre, Çin devletine ait otomobil üreticisi Chery, anlaşmaya vardığı iki markanın yanı sıra, başka iki markayla daha olası işbirlikleri konusunda görüşmelerde bulunuyor.

Öte yandan, Chery, Avrupadaki ilk üretim adresi için İspanya ile anlaşma yoluna gidiyor.

İspanyol hükümeti yetkilileri, geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamalarda, Cherynin Avrupadaki ilk üretim tesisi için İspanyayı seçeceğini ve ülkede 2021de kapanan Nissan fabrikasında Cherynin otomobillerinin üretilebileceğini kaydetmişti.

2012 yılında Jaguar Land Rover ile anlaşma imzalayan Chery, İngiliz markanın Çinde satılan araçlarını üretmeye başlamıştı.

TÜRKİYEYE YATIRIM MESAJI VERİLMİŞTİ

Chery Automobilein yurtdışı operasyonlarını yöneten Chery Internationalın Başkanı Zhang Guibing ise, Ekim 2023te Habertürke yaptığı özel açıklamada, Türkiyeye yatırım yapmayı değerlendirdiklerini bildirmişti.

Cherynin Wuhudaki genel merkezinde sorularımızı yanıtlayan Guibing, olası bir fabrika yatırımı için ilgili bakanlıklar ile görüşmelere başladıklarını da anlatmıştı.

#mansethaberresim#3631499#

Guibing, "Fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Ticaret Bakanlığı ile irtibat halindeyiz. Bir Ar-Ge merkezi ile başlayıp daha sonrasında fabrika yatırımı yapmayı değerlendiriyoruz. Türkiyeye yatırım yapmamız için ihracat ve iç pazar dahil 150-200 bin adet bandını yakalamamız gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.

Cherynin Wuhuda düzenlediği ve bizim de katıldığımız konferansta, katılımcılara sergilenen dünya haritası üzerinde Cherynin Türkiyede kurmayı planladığı Ar-Ge merkezi yer almıştı.

2024-04-16T05:32:01Z dg43tfdfdgfd