FERRARI 12 CILINDRI: DAYTONA'YA SAYGı DURUşU

Geçmişin ve bugünün Ferrari'si bir arada.

Otomobil üreticilerinin en güvenilir ilham kaynağı, şüphesiz ki kendi geçmişleridir. Fakat, Ferrari gibi ikonik firmalar için geçmiş, aynı zamanda bir gurur kaynağı hatta yol gösterici hâline gelir. Bu nedenle Flavio Manzoni başkanlığındaki Ferrari Stil Merkezi'nin tasarladığı yeni 12Cilindri'nin, "Daytona" ismiyle bilinen Ferrari 365 GTB/4 gibi ünlü ve tarihi bir modelden ilham almaları şaşırtıcı değil.

Tarihi Daytona'ya yapılan atıf, İtalyan üretici tarafından açıkça belirtilmemiş olsa da Ferrari 12Cilindri'nin, tasarımında gizlediği detayları ilk kez 1968 Paris Otomobil Fuarı'nda görücüye sunulan efsanevi coupé'den miras aldığı inkar edilemez.

Bu benzerlik, özellikle farlar arasında geniş ve pürüzsüz siyah kısımda görülüyor. Yeni Ferrari 12Cilindri, ince LED far kümeleri arasında parlak siyah bir ön uca sahipken, ilk Ferrari 365 GTB/4 Daytona'nın dört yuvarlak farı siyah bir arka plan üzerinde şeffaf bir akrilik panelin arkasına gizlenmişti.

Ferrari 365 GTB/4 Daytona, önden görünüm

Ferrari 12 Cilindri, önden görünüm

Daytona "pleksiglas"' olarak bilinen bu kapalı far konfigürasyonu, Ferrari 365 GTB/4'ün sadece ilk yıllarında, spesifik olmak gerekirse 1968'den 1971'e kadar kullanıldı. ABD'deki regülasyonlara uymak adına Daytona, 1971'de geçirdiği makyaj ile üretimin sonlandığı 1973 yılına kadar daha geleneksel bir tasarım ile üretildi.

O zamanki ve şimdiki iki Ferrari coupé'nin yandan görünümü bile, önde V12 motorlu ve arkadan çekişli İtalyan spor otomobil temasını sürdüren stilistik bir evrimi gözler önüne seriyor. Uzun ön kaput, geriye çekilmiş kabin ve oldukça kısa tutulan arka kısım ile birlikte oldukça benzer bir proporsiyon görüyoruz. Aerodinamik çizgiler, teknolojinin ne kadar ilerlediğini gözler önüne seriyor.

 
Ferrari 365 GTB/4 "Daytona" Ferrari 12Cilindri
Uzunluk 4.42 metre 4.73 metre
Genişlik 1.76 metre 2.17 metre
Yükseklik 1.24 metre 1.29 metre
Aks mesafesi 2.40 metre 2.70 metre

Aynı önemli stil, teknoloji ve donanım farkı, iki 12 silindirli Ferrari'nin arka kısımları ve hatta iç kısımları karşılaştırıldığında da görülebilir.

Ferrari 12Cilindri'nin iç mekanı özellikle gösterge, multimedya ve yolcuya ayrılmış üç ekranın yanı sıra tarihî beş vitesli manuel şanzımanın uzun koluyla tezat oluşturan sekiz vitesli çift kavramalı şanzımanın küçük kumandasıyla dikkat çekiyor.

Son olarak, Ferrari'nin 365 GTB/4 için resmî olarak hiçbir zaman benimsemediği "Daytona" isminin, Ekim 1968'de basın mensupları tarafından verilen bir isim olduğunu hatırlamakta fayda var. Ferrari'nin Şubat 1967'de Daytona 24 Saat yarışının sonunda bitiş çizgisinde üç otomobil sıralandığı efsanevi geçit zaferinden o güne 1.5 yıldan fazla zaman geçmişti.

Gazeteci Doug Nye'ın söylediğine göre, Daytona adı modelin geliştirme adıydı ve 365 GTB/4'ün resmi adı olacaktı. Ancak, isim bir patavatsızlık sonucu basına sızdırıldı ve bu nedenle Enzo Ferrari, bu ismi bırakmaya karar verdi.

Bunlara da göz atın

Source: Ferrari, RM Sotheby's

2024-05-08T17:15:45Z dg43tfdfdgfd