MOTORA GEREğINDEN FAZLA YAğ DOLDURULDUğUNDA NE OLUR?

Bu videoda görecekleriniz hoşunuza gitmeyecek.

İçten yanmalı motorlar, yanma haznelerini soğutmak ve hareketli parçaların aşınmasını önlemek için motor yağına ihtiyaç duyar. Peki çok fazla dökerseniz ne mi olur? Fazladan birkaç damla krank milini eritmez veya bujileri patlatmaz, ancak önerilen miktarın üç veya dört katını eklemek, yağın etkinliğini kaybetmesi yüzünden ciddi sorunlara yol açabilir.

Garage 54 YouTube kanalında yayınlanan yeni bir video, şeffaf bir yağ karteri kullanarak aşırı doldurulmuş bir motorun içinde neler olduğunu gösteriyor. İlk planda önerilen miktarın iki katı motor yağı ekleyerek deneye başlayan Garage 54 ekibi, krank ve bağlantı çubuklarının etrafta savrulmasına neden olacak kadar yağ eklemediklerini fark ettikleri için daha fazla yağ ekleyerek deneye devam ediyorlar.

Krank mili ile temas edecek kadar çok yağ doldurulduğu zaman büyük sorunlar görmeye başlıyoruz. Dönen parçaya tutunan yağ, motor bloğuna fırlatılıp kayganlığını kaybederek yapışkan bir çamura dönüşüyor. Motor yağının son hâli, külahta servis edilmeye uygun bir dondurmaya benziyor.

Daha fazla yağ eklendiğinde daha fazla köpük ve kabarcık görüyoruz. Krank ve bağlantı çubukları neredeyse su altında kalıyor ve motordaki sıvı, sınırları aştığı için karter havalandırması borusundan dışarı sızmaya başlıyor. 

Motorunuzu aşırı yağ ile doldurmak, basıncın düşmesine ve bazı bileşenlerin yağsız kalmasına neden olabilir. Dönen parçalar ve yataklar aşınır, genleşir ve bileşenler arasında artan sürtünme nedeniyle kırılabilir. Fazla yağ ayrıca sıvının motor içinde dolaşırken düzgün bir şekilde soğumasını engelleyerek aşırı ısı oluşmasına neden olabilir.

Bu sebeple, üreticinin tavsiye ettiği incelikte ve markada motor yağını, yine üreticinin belirttiği seviyede kullanmak aracınızın ömrünü uzatacağı gibi olası sorunları da önlemiş olur.

Bunlara da göz atın

2024-04-15T09:23:31Z dg43tfdfdgfd